כיצד מוצאים משקיעים לסטארט-אפ?
סטארטאפים צריכים כסף ממשקיעים כדי להתקיים ולצמוח. אך איך מוצאים משקיע? סטארטאפיסטים רבים נוטים לשלוח מיילים לכל מי שרק נראה כמשקיע, מתוך תקווה שאולי מייל אחד כזה יזכה לתשובה ויוביל לפגישה המיוחלת. הבעיה שמנגד המשקיעים מקבלים כמויות אדירות של פניות במייל, כשרוב הפניות כלל אינן רלוונטיות למשקיע, ואלו שכן רלוונטיות נבלעות בים דואר הזבל.
סטארטאפיסטים רבים נוהגים גם להגיע לכנסים אירועים ומפגשים שונים של קהילת היי-טק בישראל, בתקווה לפגוש שם את המשקיע המיוחל, אך זה הימור שאכן המשקיע המיוחל יהיה במקום זה והם אכן יתקלו בו. דבר שלוקח הרבה זמן ומאמץ, כאשר אחוזי ההצלחה נמוכים מאוד.
כיצד להיות יותר ממוקדים?
שלב ראשון – הכנת רשימת משקיעים פוטנציאלים בתחום של הסטארט אפ הספציפי שלך:
1. חשב את סכום ההשקעה אליו הסטארט אפ זקוק – ניתן לחשב זאת דרך הכנסת אקסל תזרים מוזמנים מפורט ל- 3 שנים הבאות.2. עבור על רשימת המשקיעים, ובדוק אלו הם הרלוונטיים אליך – הן מבחינת גובה ההשקעה, והן מבחינת תחומי העניין שלהם.
להלן שלושה אתרים רלוונטיים לחיפוש:
a. רשימה של אדן שוחט – רשימה המפרטת 100 משקיעים, איך להגיע אליהם, ומה תחומי העניין שלהם
b. רשימה עם אנג’לים וקרנות השקעה המחולקים על פי סכומי השקעה.
c. רשימת קרנות הון סיכון הפועלות בארץ.
3. בדוק מה המשקיע נוטה להשקיע. צריכה להיות הלימה בין הסכומים. אם המשקיע מעוניין בהשקעה גבוהה בהרבה מהסכום אותו אתה מחפש כנראה שהמייזם שלך לא יעניין אותו. אם המקסימום שלו נמוך ממה שאתה מחפש, תשקול לפנות אליו, ישנה אופציה שלא כל הכסף יבוא ממשקיע בודד וניתן לקבל כסף ממספר משקיעים כדי להשלים את סיבוב ההשקעה. במקרה בו יש מספר משקיעים, כדאי שיהיה משקיע מוביל אחד.
4. בחן מה היתה ההשקעה האחרונה של קרן ההשקעות. ככל שקרן ההשקעות קטנה יותר הסכום המקסימלי שהקרן תסכים להשקיע יהיה קטן יותר, משיקולים של פיזור סיכונים. ככל שהקרן משקיעה בסכומים גבוהים יותר, כך המינימום להשקעה שיהיה מעניין מבחינת אותו משקיע יהיה גבוה יותר (קרן גדולה משקיעה בסכומים גדולים כדי לקבל החזרים גבוהים ואינה נוטה לבזבז את זמנה על השקעות שיביאו לה במקרה הטוב החזרים בסכומים יחסית נמוכים, גם אם מדובר בהחזר של פי 10 על הכסף שהושקע).
5.בדוק באילו חברות הקרן השקיעה עד כה. אל תפנה לקרנות/ משקיעים שהשקיעו במתחרים שלך.
6. תשקול לא לפנות למי שלא השקיע בחמש שנים האחרונות – יתכן וההשקעות האחרונות לא היו מוצלחות ולא הניבו לו כספים והם אינם משקיעים במיזמים חדשים.
7. קרן הון סיכון שעשתה בזמן האחרון אקזיט פנה אליה בעדיפות גבוה.
שלב שני – פניה למשקיעים.
בדוק האם יש לך קשרים משותפים עם המשקיעים, כמו למשל:
- פנייה דרך הרשתות חברתיות.
- נסה להגיע לדרגות הבכירות בעלי יכולת החלטה.
- בדוק האם אתה מקושר לאחד היזמים שבהם השקיעה הקרן וכדומה.
עכשיו כל מה שנותר לך זה להיפגש עם המשקיע ולשכנע אותו להשקיע בך.
בהצלחה!