העברת ייצור לחו"ל – הוראות רשות החדשנות
במועד הגשת בקשה לרשות החדשנות, על החברה המגישה למלא הצהרה לגבי מקום הייצור הצפוי של תוצרי תכנית הפיתוח (להלן: "הצהרת מקום הייצור").
חברה המתכננת לחרוג מהצהרת מקום הייצור, עליה להגיש לרשות החדשנות בקשה להעברת הייצור לחו"ל.
במקרה זה, הבקשה עולה לועדת המחקר, אשר זו רשאית לאשר העברה של הייצור או של זכויות הייצור של מוצר שפותח או נובע מתכנית פיתוח שנתמכה על ידי רשות החדשנות אל מחוץ לישראל.
העברת הייצור/זכויות ייצור לחו"ל מחויבת בשיעור תמלוגים מוגדל ותקרת תמלוגים מוגדלת:
(1) כאשר 90 אחוזים ומעלה מפעילות הייצור אמורה להתבצע מחוץ לישראל – 300 אחוזים;
(2) כאשר 50 אחוזים ומעלה מפעילות הייצור אמורה להתבצע מחוץ לישראל – 150 אחוזים;
(3) כאשר עד 50 אחוזים מפעילות הייצור אמורה להתבצע מחוץ לישראל – 120 אחוזים.
כל ייצור בחו"ל שלא בהתאם להצהרת הייצור שניתנה בהגשת הבקשה, מצריך אישור של הוועדה להעברת ייצור. גם כאשר מדובר בייצור אצל חברה קשורה. אישור זה ניתן בכפוף לתשלום תמלוגים מוגדלים ותקרה מוגדלת.
חריגה מהצהרה מצריך אישור של רשות החדשנות ולא דיווח. כאשר כבר ניתן אישור להעברת ייצור – אלא אם כן כתוב אחרת בתנאי האישור, אישור זה אינו מגביל את היקף הייצור בחו"ל ולא יידרש דיווח על כל שינוי. אך תקרת ההחזר תיקבע בהתאם להיקף הייצור בחו"ל.
שיעור התמלוגים גם כן גדל:
(1) כאשר הייצור מחוץ לישראל נעשה בידי החברה – מתווסף לשיעור התמלוגים אחוז אחד;
(2) כאשר הייצור מחוץ לישראל נעשה שלא בידי החברה – החברה תשלם תמלוגים על כל הכנסה של החברה הנובעת מהמוצר, בשיעור השווה ליחס שבין סכומי המענק הצמודים ובין סך כל סכומי המענק הצמודים בצירוף השקעות החברה בתכנית לפי קביעת רואה חשבון מטעם המינהל.
במידה והחברה מעוניינת בהעברה של זכויות ייצור לחו"ל בהיקף של עד 10%, ביחס לשיעור הייצור שמילאה בעת הגשת הבקשה, היא חייבת בהודעה בלבד לרשות החדשנות, אולם היא תחויב בשיעור תמלוגים מוגדל ותקרה מוגדלת כמפורט בהוראות התמלוגים.
מה קורה אם המוצר הבסיסי שהוגש לרשות החדשנות ממשיך להיות מיוצר בישראל, אבל מוצרי Hi End למשל, שהם בטכנולוגיה מתקדמת יותר ומורכבת יותר, מיוצרים בחו"ל?
אם זה מוצר שנובע/קשור לתיק שהוגש אז ההצהרת הייצור רלוונטית. אם מדובר במוצר שאינו קשור לתיק (לדוגמה, לא חייב בתמלוגים) אז לא אמור להיות רלוונטיות של ההצהרה למוצר שלא נתמך על ידי הרשות.
מה קורה במידה ובהצהרה בבקשה לקבלת התמיכה, הוצהר על ייצור בחו"ל, ושיעור ייצור זה התשנה?
במידה ומקבל ההטבה הצהיר בבקשה לקבלת התמיכה על ייצור בחו"ל, הוא לא יחויב בתשלום תקרה מוגדלת. אם בשלב מאוחר יותר מקבל ההטבה יגיש בקשה להעברת ייצור נוסף על המוצהר בבקשה, לצורך חישוב התקרה המוגדלת, יילקח שיעור הייצור הנוסף חלקי שיעור הייצור בארץ (מתוך הבקשה) וזה יהווה את שיעור הייצור בחו"ל לצורך חישוב תקרה מוגדלת. לדוגמא:
מקבל הטבה הצהיר בבקשה לקבלת מענק על ייצור בחו"ל בשיעור של 30% מסה"כ הייצור, כך ששיעור הייצור בארץ יעמוד על 70% . אם בשלב מאוחר יותר אישרה ועדת המחקר העברת ייצור לחו"ל בשיעור של 40% (נוספים), שיעור הייצור הכולל המועבר הינו 57% (40% מתוך 70%), כך שתקרת התמלוגים המוגדלת תעמוד על 150 אחוזים.
שלכם,
ספארק יועצים
למגוון מענקי הרשות החדשנות, לחץ כאן.