הדרך לקבלת מענק עוברת (גם) דרך הבודק
אתם מתכוונים להגיש בקשה לרשות החדשנות ואתם כבר מתכננים מה תעשו עם הכסף שתקבלו לפיתוח. ביניכם לבין הכספים שאתם יכולים לקבל מפרידים שלושה דברים חשובים: כתיבת הבקשה בצורה מקצועית, הבודק המקצועי שמגיע מטעם הרשות ולחדשנות (והוא יודע מה לשאול ואיך) והוועדה בה יציג הבודק את הדו”ח שלו.
רשות החדשנות במדינת ישראל מתייחסת ברצינות גדולה לתפקיד שלה ומשתדלת לבצע אותו ביעילות רבה. היא זו שאמונה, מדי שנה, על תקציב של כ- 1.5 מיליארד ₪.
היעילות של הרשות מתבטאת, בין השאר ואולי בעיקר – בקצב המהיר שהיא מתייחסת לבקשות ולטיפול בהם, כחודשים וחצי מרגע הגשת הבקשה ועד לתשובת הוועדה המכריעה.
ולמה שווה להאיר את הנקודה הזו? בעיקר כי זה לא דבר של מה בכך במדינה בה רוב משרדיה מתנהלים באיטיות מרגיזה.
שלבי המסלול
רשות החדשנות מחלקת את משאביה לפי תחומים בתעשייה. לכל תחום הקריטריונים שלו ולכולם דרך אחת להגשה – בצורה מקוונת, בקשה מפורטת ומדויקת בהתאם למתווה שהרשות יצרה.
לא תמיד פשוט לענות לשאלות הרשות ומעבר להבנה מעמיקה של החומר –צריך לדעת לנסח את הדברים ולהציגם בצורה הנכונה.
השלב השני מגיע לאחר כשבועיים בצורת שיחת טלפון מהבודק אשר קיבל את הבקשה והוא זה שצריך להגיע אל משרדי החברה או המעבדה לפגישה של מספר שעות כדי לבחון את הדברים לעומק ולשאול הרבה שאלות שהוא, כאיש מקצוע, יודע לשאול. מדובר בשלב קריטי ביותר שחשוב להתכונן אליו ולהכין מצגת עבורו ולדעת לענות על שאלות שהן לא פחות מלייזר מדויק שיודע להגיע לרזולוציות עמוקות מאוד. לפגישה הזו יש כשבועיים להתכונן.
מה צריכה לכלול המצגת?
מומלץ להכין 2 מצגות:
- מצגת קצרה על החברה – רקע על החברה, בעלי המניות, המנהלים, הפעילות של החברה עד היום.
- מצגת של הבקשה שהוגשה – כולל הצורך, המוצר, הטכנולוגיה ומשימות הפיתוח (אלו הפרקים הכי חשובים!), לבסוף קצת על השוק, תמחור ומכירות ושיווק. כל אלו בהתאם לבקשה שהוגשה לרשות.
מה חשוב באמת?
לשלב המפגש עם הבודק כדאי להצטייד בהרבה אורך רוח. מדובר באיש מקצוע מנוסה שישאל שאלות רבות וייתן דגש על משימות הפיתוח. חשוב ביותר לדעת לאפיין את הפיתוח, כולל פיתוח המוצר והסבר מדוע בחרתם בשיטות ובתהליכים איתם אתם עובדים, מדדי הביצוע אליהם אתם שואפים להגיע בכל משימה ומשימה ובמוצר בכללותו.
בהיבט החדשנות – מספיקה נקודה אחת חזקה וממוקדת בטכנולוגיה המפותחת בבסיס התכנית ולא משהו כללי. חדשנות פונקציונלית כנראה לא תביא את המענק המיוחל.
לימדו היטב את חולשות הבקשה שלכם כדי שתדעו מה לענות לבודק. חולשות יכולות להיות: הוכחת הצורך של המוצר שלכם, צוות שחסר מומחה טכנולוגיה CTO בחברה, או שהמדובר על הגשה בתחום הרפואי וחסר איש צוות או יועץ בתחום הרפואי המתאים, שוק קטן יחסית למוצר, מתחרים משמעותיים למוצר, וכדומה.
במידה והמדובר על הגשת המשך, למשל חברה שהינה בוגרת חממה טכנולוגית, או חברה שמגישה לתוכנית שנה שנייה וכדומה, חשוב להציג הצלחות עסקיות ושיווקיות, לא פחות מאשר התקדמות טכנולוגית משמעותית.
ולבסוף, חשוב לא פחות – להכיר את התקציב שלכם על בוריו, להכין הסברים כיצד הגעתם לכל סעיף וסעיף בתקציב (למשל: כיצד הגעתם לכך שהמנכ”ל או כל עובד פיתוח אחר הוא %X במחקר ופיתוח, כיצד הגעתם לחישוב התקציב של כל אחד מהחומרים שהוגשו לפיתוח, וכך הלאה) ולכלול הצעות מחיר לכל סעיף בתקציב, בייחוד לקבלני משנה.
חשוב שתדעו: חוסר הבנה של הבודק = אי קבלת המענק!
מאיפה מתחילים?
כתיבת הבקשה בצורה מעמיקה, נקייה מ’רעשים’ מיותרים ומדויקת. כאן המשפט: Less is more מככב. אין צורך להרחיב יתר על המידה ולהטביע את הבודק בנתונים מיותרים. אין תבנית כתיבה שמתאימה לכל הבקשות. כל בקשה היא כמו יהלום שחשוב ללטש נכון כדי שיבינו את כל הסיבות למה לאשר אותה.
לא יודעים לעשות את זה? דברו איתנו.